Fildelarna har slutat bränna cd | Inrikes | SvD

2

2010-07-19 av neocreo

Fildelarna har slutat bränna cd | Inrikes | SvD.

– Vi får inte ersättning för hårddiskar eller telefoner i dagsläget. Men lagstiftningen säger att produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering ska man ta ut avgift på. Vi ser ett mönster där vi tycker att privatkopieringen flyttar till externa hårddiskar, usb-minnen och att man använder sina telefoner för att lagra, säger Åkerlind.

– Vi får förmodligen be om hjälp av lagstiftaren och vi har redan stött på justitiedepartementet i den här frågan. Och vi hoppas på en reaktion framåt hösten, säger Åkerlind.

Detta är mitt öppna brev till Mattias Åkerlind, vd för Copyswede:

Käre Mattias.

Har du alla hästar i stallet? Är du säker på att alla indianer är i kanoten och att verktygen i skjulet inte behöver slipas allihop?

Vad har himlen för färg i Nangijala, för jag tror inte vi delar samma verklighet?

Varför i hela friden skulle vi betala mer för våra lagringsmedia till er, när vi inte använder dem till det ni vill ta betalt för? Du skyller på att folk använder telefoner som musikspelare, och allt och hans moster.

Du viftar bort streamingtjänster, som fått ett enormt genombrott de senaste åren. Där har du nog största anledningen till att folk inte bränner skivor längre – det finns ingen anledning till det längre.

Du vill ta betalt för hårddiskar – det är ingen som använder hårddiskar dedikerade till musik eller film, utan det är en salig blandning av ALLT, och som ofta semesterbilder, arbete, böcker, etc. Det är inte rimligt med er prissättning ens.

Jag vet att du vill försvara er existens, men du måste erkänna – det finns INGEN god anledning förutom att ge dig lön.

Copyswede är förlegat och bör snabbast möjligt läggas ner omedelbart.

Och sluta springa till staten för att beställa lagar för att få igenom er vilja – det luktar oerhört illa. Se på marknaden, gilla läget och förändra er eller lägg ner. Det är de valen ni har.

Annonser

2 thoughts on “Fildelarna har slutat bränna cd | Inrikes | SvD

 1. Bosse skriver:

  ”Varför i hela friden skulle vi betala mer för våra lagringsmedia till er, när vi inte använder dem till det ni vill ta betalt för?”

  Om Åkerlind och Copyswede vill ha ersättning för något ni inte använder, är ditt problem löst. Ersättningen fördelas efter den faktiska kopieringen, och är den lika med noll, blir ersättningen med tiden också lika med noll, och systemet läggs åt sidan. Men nu är privatkopieringen inte lika med noll, och därmed anser lagstiftaren att viss kompensation, inte hel betalning, ska ges till upphovsmännen.

  Sedan beställer ju inte Copyswede lagstiftning. Lagen finns redan. Det de gör, är att upplysa regeringen om att privatkopieringen lämnat plaststadiet. Lagstiftarens ursprungliga idé om privatkopieringsersättning var ju inte knuten till plastskivor, utan till själva kopieringen.

  Nej, det mest rättvisa vore kanske att kriminalisera privatkopieringen? Eller belägga den med övervakningssystem, så att vi kan se exakt vem som kopierar vad, så att du som inte kopierar slipper?

  Privatkopieringsersättningen är en kompromiss, men en hyfsat bra sådan. Alla kommer inte att gilla alla delar av den och alla kommer inte att tycka att den är rättvis. Men den håller en massa annan skit, som övervakning eller kriminalisering, borta.

  • neocreo skriver:

   Nja, om du läste artikeln så sa faktiskt Åkerlind att han ska gå och beställa en lag, och att han redan varit i kontakt med dem om detta. Om vi alla hade möjlighet till samma slags makt.

   Jag är dock inte riktigt med dig på hur du menar med ”Om Åkerlind och Copyswede vill ha ersättning för något ni inte använder, är ditt problem löst. Ersättningen fördelas efter den faktiska kopieringen, och är den lika med noll, blir ersättningen med tiden också lika med noll, och systemet läggs åt sidan. ”

   Hur kan problemet lösas när de märker att den kopieringen de vill ta ut avgift för, försvinner, och de ISTÄLLET letar efter en ny kassako?

   Okej, helt hypotetiskt låt oss säga att jag inte har några MP3:or utan enbart tar del av musik och film via streamingtjänster. Oavsett om jag gör detta så läggs i Åkerlinds och Copyswedes förslag, ändå ett påslag på hårddisken och min mobiltelefons minne, inte för sättet jag använder det utan för sättet jag SKULLE kunna använda det. Precis som idag man köper DVD:skivor och CD för lagring av allt och hans moster, eller för att skicka stora filer. En del av pengarna man betalar för dem har redan tagits ut för att man KAN kopiera, inte för att du gör det.

   Själva systemet är felaktigt, och inte något som ska beläggas med existensrätt. I slutändan så kommer de vilja ha betalt för varje gång du lyssnar på en låt eller ens för pekaren över den.

   Lagstiftarens ide om privatkopieringsersättning är idiotiskt, men briljant då man får automatiskt betalt liknande en skatt för att över huvud taget inte lyfta ett finger, eller ens att användaren av mediat ens nyttjar något du har gjort. Och dessutom för en produkt som användaren redan betalat en gång för. Hur kallar du det rättvist?

   Ah just det man köper ju inte en produkt, utan man köper rätten att använda den. Men inte så som du vill använda den utan hur de säger att du får använda den, och det kan ändras rätt så godtyckligt.

   Jag hoppas jag läste in sarkasm rätt i ditt näst sista stycke, annars tror jag att jag blir mörkrädd.

   Privatkopieringsersättningen är inte en kompromiss och inte ens en bra sådan. Den håller inte övervakning eller kriminalisering borta. Det är skitsnack, inget annat. Den är ett beställningsjobb för att folk är rädda att förlora kontrollen, och ett oerhört orättvist sätt att fördela pengarna på.

   Oh det glömde jag ju, ”Copyswede ser till att den inkasserade ersättningen fördelas vidare till dem som skapat, framfört och producerat sådant som kan spelas in från TV eller radio eller som kan kopieras från band och CD-skivor. Du som är upphovsman eller utövande konstnär och har medverkat i ett eller flera TV-program som sänts i SVT 1, SVT 2, TV3, TV4 eller Kanal 5 vilket har kopierats i större omfattning kan vara berättigad till individuell privatkopieringsersättning. ”

   De flesta som jobbar för ett bolag avskriver sig rätten till allt material de producerar under sin tid för företaget. Detta betyder att bolagen själva fortsätter inkassera pengar för saker de redan fått betalt för att göra en gång. Briljant som sagt. Kreatörerna själva… ja de är inte många som har någon som helst nytta av Copyswede från vad jag kan se.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: